Ha nem tetszik az iskolád...

Ha nem tetszik az iskolád...

Ha iskolát alapítasz, ezekre mindenképp ügyelj!

...avagy az alapítási folyamat buktatói

2016. augusztus 18. - dechertpanni

Immáron friss működési engedéllyel a zsebünkben, izgatottan várjuk a szeptemberi iskolakezdést...Talán még sosem vártuk ennyire. Másfél évvel ezelőtt elképzeltem, hogy milyen lesz az, amikor megkapjuk az engedélyt, amikor átvesszük a PAPÍRT, ami hivatalosan is kimondja: MŰKÖDHETÜNK! Úgy képzeltem, hogy ez valami földöntúli érzés lesz majd, például elájulok majd örömömben, napokig nem térek majd magamhoz, 3 nap és három éjjel ünneplünk. Nagyjából ilyennek képzeltem. Nos, ehhez képest Németországban egy luxushajó fedélzetén ért a hír: megvan, megszereztük!! Persze a félreértések elkerülése végett, a luxushajón csupán bejáráson voltam, egy oktatói továbbképzés keretében. Pont azért fog megmaradni a pillanat úgy érzem, egy életen át, mert hihetetlen nagynak éreztem a kontrasztot: én, aki kis iskolát csináltam, a jobbítást, a társadalmi hasznosságot szem előtt tartva, egy 330m hosszú, 16 emelet magas, 3600 dúsgazdag ember befogadására alkalmas rémséges monstrum fedélzetén vagyok éppen, amikor hív a férjem, hogy hivatalosan is működhetünk...Aztán azért belül ünnepeltem egy kicsit. Csak magamban. Van, aki azt kérdezte, hogy büszke vagyok -e? Érdekes, erre nem gondoltam. Hogy nagy dolgot csináltunk? Ez nem kérdés. Óriásit. Ezt akkor is tudtam, mielőtt belevágtam, de az biztos, hogy aki nincs benne a folyamatban, az elképzelni sem tudja, hogy mi minden szükséges, mekkora energia kell ahhoz, hogy összejöjjön.

Mivel a blog eredeti célja, hogy megmutassam, bemutassam az iskolaalapítás folyamatát, így a végén röviden összeszedem, hogy mire kell ügyelnie annak, aki ezek után is úgy dönt, hogy belevág. 

Az első és legfontosabb lépés: 1. MINDIG TARTSD BE A SORRENDET!! Nagyon fontos, hogy melyik lépést, melyik követi a sorban, és hogy mivel indítasz. Mivel az intézmény alapítás legneuralgikusabb pontja a megfelelő épület, ezt soha ne keresd magad! Ha találtál is látszólag megfelelőt, ki ne vedd, vagy meg ne vedd addig, amíg nem beszélsz SZEMÉLYESEN a város -vagy kerületvezetéssel. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy a vezetés engedi, hogy az általad kiválasztott épületben iskola alakuljon! Előfordult már olyan, hogy a lelkes alapító fogta magát, beleszeretett álmai épületébe, kivette, egy csomó pénzt és energiát nem kímélve átalakította, aztán a működési engedély iránti kérelem beadásakor szembesült a ténnyel: a kerületi építésügy az életbe nem fogja rá megadni a hatósági bizonyítványt, mert például nem funkcionális a választott épület. Hatósági bizi nélkül viszont SOHA NEM LESZ engedélyed. Ezt vedd tehát komolyan!

2. Érdemes egyébként bejelentkezni még a legelején a területileg illetékes kormányhivatalhoz. Mi a fővárosihoz tartoztunk, és bármikor érdeklődtünk, kérdeztünk, a végén már - utólag azért önkritikát gyakorolva - tényleg idegesítő módon folyton a nyakukra jártunk, mégis mindig csak segítőkészséget tapasztaltunk. Nem szabad megijedni, bátran kell kérdezni, tanácsot kérni. 

3. Ha megfelelő épületet választottál - van rá legalább 5 tanítási évre kötött bérleti szerződésed- a hatósági bizonyítványt is megkaptad - ezt egyébként csak akkor kaphatod meg, ha nevelési-oktatási feladatok ellátására alkalmassá varázsoltad - akkor nincs más hátra: beadhatod a működési engedély iránti kérelmedet. Persze kell, hogy legyenek még tanáraid is, akikkel már megállapodtál. A személyi feltételeket akkor teljesíted, ha a tanáraid 70%-a főállású, pedagógus munkakörben lesz foglalkoztatva. ( Erre majd az engedélyeztetési folyamat során az OH szakértő fog nagyon figyelni.) Meg van még egy jó csomó papír, amit ki kell töltened, meg kell írnod, de ezeket megtalálod a rendeletben is. ( Meg ebben is segít a kormányhivatal. Ezért mondom: kérdezd őket bátran!)

4. Ha beadtad az engedély iránti kérelmed, na akkor jön majd a két szakhatóság. A volt ÁNTSZ jó sok mindent ellenőriz, ezt bírd cérnával. Máshogy nem fog menni. És várhatod még a katasztrófavédelmet is - persze, ha nincs tűzvédelmi rendszered az épületben, ahogy nekünk sem volt, azt előtte ki kell építeni -, akik szintén vizsgálódnak majd kicsit.

5. Közben szerezd be az összes bútort, mert január elsejétől a rövidített eljárás miatt, már július 30-ig meg kell, hogy legyen az összes berendezési tárgyad, bútorod. Meg írd meg a pedagógiai programod, készítsd el a tantárgyfelosztást is. 

Minden szakhatóság és a szakértő is tiszteletét teszi - akár többször is - nálad. Minden látogatásról jegyzőkönyvet készítenek, ez alapján készül el végül a határozat a kormányhivatal által.

Hát röviden ennyi. Persze az, hogy most ezt elolvastad, és magadban konstatálod: "ez nem is olyan rémes...", az semmit nem jelent.

Keserves, véget nem érő, és hosszúnak tűnő folyamat az egész. Pedig csak pár hónapig tart. 

De ezt nem úszod meg, ha iskolát akarsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://sulitalapitok.blog.hu/api/trackback/id/tr1710425798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása